• Telefoon:
  • +31(0)43 30 64 668

Openingsuren: Dinsdag - Zondag ( 11.00 - 17.00 uur)

Stichting de Kopermolen

Stichting De Kopermolen Vaals wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek in de gemeente Vaals, Zuid Limburg en de omringende Euregio door het organiseren van concerten en tentoonstellingen. Jaarlijks vindt in het derde weekend van juli de grote tweedaagse Internationale Kunstmarkt Vaals plaats.

De Kopermolen, voormalige Lutherse kerk op het von Clermontplein is een bouwkundig juweel uit 1735 met barokke binnenversieringen in hout en stuc. Bijzonder is de achthoekige binnenarchitectuur. Een intieme locatie met prachtige akoestiek. Het gebouw is uitgerust met moderne voorzieningen. De gemeente Vaals houdt er als eigenaar feestelijke ontvangsten. De Kopermolen is ook aangewezen als trouwlocatie.

De Stichting organiseert zes weken durende exposities van kunstenaars uit de regio. Geëxposeerd worden schilderijen, sculpturen, kunstobjecten van allerlei aard, sieraden, glaskunst, fotografie, enzovoort. Er is een speciaal ingerichte bovengalerij met o.a. vitrines. Tijdens de vernissage is er passende live-muziek. De kunst op de exposities is steeds ook te koop.

Vanwege de uitzonderlijke akoestiek is het gebouw buitengewoon geschikt voor de uitvoering van kamermuziek uit allerlei perioden en stijlen, van Renaissance tot Jazz. Een jaarprogramma is beschikbaar. De Kopermolen kan op aanvraag ook gebruikt worden voor culturele manifestaties door anderen. Er is plaats voor maximaal 140 bezoekers.

Het orgel is een eenklaviers barokinstrument met kistpedaal, door Johann Baptist Hilgers gebouwd en opgeleverd in 1765. Het heeft een praestant- en fluitenkoor, aangevuld door tongwerken en mixturen. De gemeenteraad heeft in 2008 besloten tot algehele restauratie in historische staat. Een orgelfonds ter ondersteuning van de exploitatie van concerten is in voorbereiding.

De maand juli geldt in Vaals als de kunstmaand bij uitstek. Uiteraard met een belangrijke tentoonstelling, vier muziekmanifestaties, waaronder een opera- en musicalconcert en een cabaretvoorstelling.
In die maand zijn ook de culinaire kunstwandeling en in het derde weekend de nog steeds in belangrijkheid toenemende 2-daagse Internationale Kunstmarkt Vaals met 125 stands. Gestreefd wordt naar een Montmartre-sfeer met portrettekenaars, speciale horecagelegenheid, kindertheatervoorstellingen en live muziek. Er komen tussen de 8 en 10 duizend bezoekers. Voor kunstenaars die met een stand willen deelnemen zijn er aanmeldingsformulieren op de website van de Stichting.

Vrienden van de Kopermolen

  • worden regelmatig op de hoogte gehouden van de activiteiten.
  • hebben vrij bezoek van het gebouw en exposities op data en tijden van openstelling.
  • ontvangen uitnodigingen voor vernissages.
  • krijgen korting op de entree van een door de Kopermolen georganiseerd concert.

Voor € 25,- per jaar kunt u lid worden met alle bovenvermelde voordelen.
Voor € 40,- per jaar kunt u samen met uw partner lid worden.
Voor € 100,- bent u met 2 personen lid. Geniet u van alle bovenvermelde voordelen en bovendien
ontvangt u een uitnodiging voor 2 personen voor een “aangekleed concert”.

Zie bijgevoegde aanmeldingskaart. Opsturen of inleveren bij de balie van de Kopermolen en overmaken van het door u vast te stellen bedrag, minimaal €25 op NL RABO 0152 5250 41 t.n.v. Stichting de Kopermolen o.v.v. uw naam en “nieuw lid”. Uitsluitend informatie ontvangen kan ook, maar wel alleen per e-mail.

kopermolen_vierkant.jpg
kopmolen_orgel.jpg