Archief

 

KUNSTENARESSEN UIT AMSTERDAM EN HAARLEM IN DE KOPERMOLEN

Vanaf zondag 19 september t/m zondag 7 november tonen Lia van Ham, Lucia Epskamp en Jantien Kahn in De Kopermolen Vaals aan het von Clermontplein 11 schilderijen, zeefdrukken, keramiek en beeldhouwwerk. De vernissage is op zondag 19 september om 15.00 uur.

 

De van Maastricht geboortige Lia van Ham werkt in zeefdruk en keramiek. Bijzonder in haar oêvre is de combinatie: zeefdruk op keramiek. In haar werk probeert zij de realiteit op een "eigenwijze" weer te geven. In haar zeefdrukken worden foto's, eigen tekeningen en collages tot een nieuw harmonieus geheel bijeengebracht.
De schilderijen van Lucia Epskamp zijn de vrucht van een doorlopende communicatie met mensen, met landschap, lucht en zee. Het doorgeven en uitwisselen van energie staat centraal. Appel, Jorn en Lataster zijn grote voorbeelden. Dat alles met een ferme toets, vrijheid en ruimte!
Jantien Kahn maakt beelden in steen. De fijngevoeligheid in vorm en afwerking doet het materiaal schitteren in een combinatie van scherpte en zachtheid. Kracht en kwetsbaarheid worden op subtiele wijze tot uitdrukking gebracht.

De Kopermolen Vaals is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.


 

Schilderijen van Maurice Hendriks en
keramiek Marion Backus in De Kopermolen

 

Vanaf zondag 1 Augustus tot zondag 5 September toont Maurice Hendriks schilderijen en Marion Backus keramiek in De Kopermolen aan het von Clermontplein in Vaals. De opening is op zondag
1 Augustus om 15.00 uur. Er is muzikale omlijsting door de Canadese singer Shannon Lyon met begeleiding door twee gitaristen.
Maurice Hendriks is docent beeldende vorming in Kerkrade. Zijn werk wordt geïnspireerd door abstract expressionisme, popart, graffiti en muziek. Deze elementen combineert hij zowel in beeldende ideeën alsook in het gebruik van materialen en technieken. Dynamische penseelstreken en felle kleuren; half abstracte figuren worden aangevuld met teksten en figuratieve momenten. Hij is steeds op zoek naar nieuwe manieren om zijn schilderijen gestalte te geven. Hij wil oude thema's in een nieuwe vorm gieten om te komen tot een actuele zienswijze. Datzelfde is voor hem de leidraad bij zijn lesgeven: in die zin heeft zijn werk ook een educatieve functie.
Marion Backus, oorspronkelijk etaleur, studeerde in Maasmechelen aan de Kunstakademie keramiek. Na een aantal jaren te hebben gewerkt aan de 'draaibank' komt haar creativiteit en passie de laatste tijd vooral tot uiting in bijzondere handgevormde kunstwerken. Zij maakt voorwerpen en beelden die emoties en alledaagse handelingen uitvergroten. De eenvoud van een blik, het absurde van een handgebaar of houding legt zij vast in herkenbare mensfiguren van klei. Haar 'schaalbewoners' laten zien hoe ruimte kan worden gevuld door personen, die met hun houding een emotie oproepen.

De Kopermolen is vanaf dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

MENS-MONNIK-MAMELIS IN DE KOPERMOLEN


Vanaf Zondag 14 maart tot 16 mei toont Roderique Kohnen in De Kopermolen zijn foto's over het leven van de monniken in de Abdij Benedictusberg te Mamelis in de gemeente Vaals. De vernissage is op Zondag 14 Maart om 15.00 uur. Een der monniken uit de abdij zal een inleiding houden over het kloosterleven aldaar. De sopraan Marie-José van den Beuken zingt uit de Lauden.
Roderique Kohnen is een jonge fotograaf uit Vaals die voor zijn afstudeerproject aan de Akademie voor beeldende Kunst Maastricht een langere tijd in de Abdij het kloosterleven van de monniken aldaar heeft meegemaakt. Daarvan doet hij verslag in een reeks van schitterende foto's, waarin hij met sobere tinten van grijs en blauw op adembenemende wijze onzichtbaar licht laat vallen op zichtbare beelden. Deze zijn niet alleen getekend door de strakke lijnen van de architectuur van Dom Hans van der Laan, er is ook speciaal aandacht voor de monnik als mens.
Naast de foto's wordt ook andere kunstvoorwerpen uit het werk van deze monniken getoond: keramiek en klein beeldhouwwerk in steen. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling is op Zaterdag 30 Maart een concert door de Schola Maastricht met Gregoriaanse gezangen. Het geheel vindt plaats in het kader van het project: Vaals, Muziekstad in de Euregio.

De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals is vanaf Dinsdag tot en met Zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

AFRIKA IN DE KOPERMOLEN VAALS
Vanaf Zondag 17 januari tot en met zondag 7 maart exposeert de zeer bekende Keulse fotograaf Horst Hahn zijn fotografieën, genomen op reizen door de Sahellanden van Afrika. Tegelijk zijn er beelden en gebruiksvoorwerpen te zien afkomstig uit Ghana: een bruikleen terbeschikking gesteld door het Afrikacentrum te Cadier en Keer.
De opening van de tentoonstelling is op zondag 17 januari om 15.00 uur. De kunsthistorica drs Reggy Havekes-van Creij houdt een inleiding. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de uit Afrika afkomstige percussionist Seth Nono.
De in Keulen levende fotograaf en restaurateur toont in deze expositie zwart/wit opnamen, die hij in de tijdspanne van 1993 - 2003 maakte in de landen van de Sahel, gelegen onder de Sahara, in een voortdurend gevecht tegen de oprukkende woestijn. Het gaat om fotografieën van de architectuur van woongebouwen, maar ook plaatsen voor rituele en religieuze samenkomsten, die meestal in de traditionele stijl van de Sudanesische bouwwijze met leem zijn opgetrokken. Parallel daarmee wordt in bruikleen van het Afrikacentrum een collectie getoond van prachtige beelden en gebruiksvoorwerpen, waaronder de typische gewichtjes in edelmetaal, uit Ghana.
De Kopermolen Vaals aan het von Clermontplein is van dinsdag tot zondag geopend van 11.00 - 17.00 uur.

 

BENNO WERTH EXPOSEERT IN DE KOPERMOLEN
Vanaf zondag 8 november 2009 tot en met zondag 10 januari 2010 toont Benno Werth in De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals schilderijen en bronzen beelden. De vernissage is op zondag 8 november om 15.00 uur. Er is een inleiding door Dr. Dagmar Preising, directeur van het Couven Museum Aken, Ula Werth-Kels zorgt voor de muzikale omlijsting.
Benno Werth is een van de meest vooraanstaande kunstenaars uit de Euregio. Hij is 80 jaar geleden geboren in het Saksische Riesa, zijn geboortestad heeft dit jaar een zaal in het plaatselijk museum naar hem vernoemd. Hij heeft grote invloed op het artistieke leven van Aken en omgeving door zijn langdurige werkzaamheid als Professor voor de Didaktiek der Beeldende Kunst en het Fachbereich Design aan respectievelijk de Pedagogische Hochschule en de Fachhochschule aldaar.
Zijn invloed is vooral ook inhoudelijk. Hij heeft veel werk gemaakt voor de openbare ruimte: kerken, ziekenhuizen, scholen, straten en pleinen over heel Duitsland worden gesierd door zijn beelden, in een eigenzinnige vormentaal, dikwijls vervaardigd volgens de door hem ontwikkelde negatiefvorm-gietmethode.
In zijn schilderijen hanteert hij met grote kracht en gevoeligheid de taal van de kleuren: hun uitstraling, hun betekenisvolle werking. Daarin komt als thema niet alleen steeds weer de polaire dialoog van het mannelijke en het vrouwelijke aan de orde, ook bijvoorbeeld ruimte en heelal in al hun kosmische aspecten en associaties worden verbeeld. Een belangrijke tentoonstelling van de nestor der beeldende kunst in onze wijde omgeving.

De Kopermolen aan het von Clermontplein 11 te Vaals is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

JOS VAN DEN HOOGEN EN JEP GROENHAGEN EXPOSEREN IN DE KOPERMOLEN
Van 13 september tot en met 1 november tonen Jos van de Hoogen en Jep Groenhagen schilderijen respectievelijk beelden
in De Kopermolen te Vaals aan het von Clermontplein.
De opening is op Zondag 13 September om 15.00 uur. Elly Vorstermans-Blom houdt een inleiding. Er is muziek door Babbe Groenhagen.

Jos van de Hoogen uit Echt is van oorsprong taalkundige. Vandaar hanteert hij graag bestaande teksten en fotomateriaal als uitgangspunt voor zijn beeldend werk. Zijn serie "Something in our minds" [de titel verwijst naar een song van Sting] is daar een pakkend voorbeeld van. In Vaals toont hij nu voornamelijk zijn nieuwe reeks schilderijen en schetsen: Sogno Lusitano. Daarin doet hij een poging greep te krijgen op de streek, het landschap en de mensen, van de Serra de Estrela in Portugal, waar de schilder en zijn echtgenote zich binnenkort willen vestigen. Het zijn de eerste impressies van een nog te ontdekken wereld, in donkere slagschaduwen of juist met een overvloed van zuideuropees zonlicht.
Jep Groenhagen is groot geworden als culinair-creatieve meesterkok: het samenstellen en presenteren van smaakvolle gerechten was zijn vak. Altijd al leefde hij zich ook uit in tekeningen en beelden. Sinds hij zich als vrij kunstenaar heeft neergelaten in Cadzand [Zeeland] doet hij alleen nog het laatste. Zijn bronzen stralen verwondering uit voor de wereld om hem heen, de verbazing ook dat toeschouwers zijn werk willen hebben, hem opdrachten geven. Mogelijk komt dat omdat zijn beelden een omarming zijn in barokke grote gebaren..

De Kopermolen is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

APPIE DRIELSMA EXPOSEERT IN DE KOPERMOLEN

De nationaal en internationaal befaamde beeldhouwer Appie Drielsma uit Maastricht toont vanaf zondag 5 juli t/m zondag 6 september bronzen beelden, reliëfs, penningen en grafisch werk in De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals. De opening wordt op zaterdag 11 juli om 15.00 uur verricht door Minister Maria van der Hoeven. Deze vernissage wordt muzikaal omlijst door het Leonardo Quartet: zij spelen het 8ste strijkkwartet van Dmitri Shostakovich.
De beeldend kunstenaar geniet grote bekendheid door zijn in het oog springende monumentale werken op belangrijke plaatsen. Daaronder zijn het Nationale Monument in het Concentratiekamp Mauthausen en bij ons vooral bekend: de bronzen deur met de Davidpsalm van de St. Servaas in Maastricht, de Poort van de synagoge in Meerssen, het Algemeen Monument aan het Herdenkingsplein in Maastricht, het Monument voor de Joodse Gemeenschap van Gulpen, enzovoort. Hij maakte veel projecten in de openbare ruimte o.a. voor Den Haag, Utrecht, Middelburg, Amstelveen en Enschede. Maar hij is ook bekend door zijn vrij werk, waaronder portretten in opdracht.
Als een van de belangrijkste kunstenaars in Limburg keert Appie Drielsma met deze tentoonstelling terug naar de vroegere wortels van zijn familie in Vaals. Zijn grootvader was ook lid van de gemeenteraad in die plaats.
Kenmerkend voor veel werk van Drielsma zijn de monolytische rechtop staande zuilen, die onverzettelijkheid uitstralen. Zo'n monument heeft dikwijls onderbrekingen in de vorm, opengevallen plekken, alsof er steeds gewezen wordt op afwezigen: zij die er niet meer zijn. Maar een spel van licht speelt met de strenge horizontale en verticale lijnen, trekt diagonale schaduwen, maakt het levend: gericht op het nog komende.
"Gedenken" betekent dan: de afwezigen meenemen naar de toekomst, de in steen gebeitelde of in brons gegoten namen leven voort. Dat geldt ook voor gedachtegoed: de psalm in de bronzen deur, of in het plaveisel van het Herdenkingsplein Appie's lijfspreuk: Ik ben leven dat leven wil, temidden van leven dat leven wil.

De Kopermolen is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

 

 

SJAAK SMETSERS EN THEO GULIKERS EXPOSEREN IN DE KOPERMOLEN
Vanaf zondag 10 Mei tot en met 28 Juni toont kunstencentrum De Kopermolen Vaals aan het von Clermontplein beelden in glas en andere materialen van Sjaak Smetsers uit Venlo, en schilderijen van Theo Gulikers uit Eijsden. De vernissage is op zondag 10 Mei om 15.00 uur. De kunstenaars leiden zelf hun werk in. De muzikale omlijsting is door Dieter Piatkiewitz, piano.
Sjaak Smetsers bestempelt zijn kunst als nieuw figuratief. Zijn beelden hebben herkenbare menselijke en dierlijke vormen. Ze vertolken een ethische geladenheid, zien iets slechts in het goede maar ook het goede in de meest slechte duivel. Deze confrontatie is alleen te doorstaan als ze wordt verpakt in humorrijke vormen: met de onbekommerde vrijheid van het kind. Zijn materiaal is voornamelijk glas, maar wordt dikwijls verbonden met brons, cortenstaal, koper, keramiek en tin.
Theo Gulikers is van oorsprong fijnmechanicus: "een creatief beroep: we vertalen ideeën van wetenschappers in technische apparaten". Zo kwam hij tot zijn hobby: meubelontwerpen, daarin won hij landelijk prijzen. Nu toont hij zijn kunst in het zeer gedetailleerde werk van schilderijen, die enerzijds heel herkenbare figuratieve vormen hebben maar tegelijk een diepe symboliek laten vermoeden. Kunst om lang naar te kijken voor een intense beleving.
De Kopermolen is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

EXPOSITIE VAN 14 MAART T/M 3 MEI 2009 - INLEIDING OM 16.00 UUR

Choreografie van het onzichtbare

Jos van Wunnik (1951) heeft zich de laatste jaren steeds concreter laten inspireren door de
Schinveldse bossen. De zoektocht, die hij gedurende acht jaar ondernam naar de subtiele
kwaliteiten van dit bronbos, gaf hij vorm in een bos-cyclus, waarvan in de Kopermolen een
overzicht te zien zal zijn.

Zichtbare fragmenten uit dit intieme landschap, zoals takken, spiegelingen en boomgroepen,
plaatst hij in een open etherische ruimte. Deze suggereert hij door middel van fijne
kleurtoetsen in tempera, die geordend zijn in horizontale en verticale ritmes.
Of als een stroming die het hele beeld doortrekt.

Van Wunnik heeft zich ooit ten doel gesteld het landschap uit te beelden als onverdeelde,
integrale ruimte, die zowel zichtbare natuur als geestelijke ruimte omvat.

Elementaire vormen zoals de cirkel, het vierkant en de rechthoek keren steeds terug in mijn werk. Basisvormen en materialen als albast, serpentijn, hardsteen, hout en touw worden samengevoegd en ontmoeten elkaar op een ongeforceerde wijze. Geen vrijblijvend spel.
Ik probeer uit mijn beelden eerbied voor de logica van materiaal en constructie te laten spreken. Beeldhouwen is voor mij zoeken naar zuiverheid van vorm en essentie. De harmonie tussen gevoel en materiebeheersing.
De keuzes die ik binnen de vormbeperking maak zijn vertalingen van mijn gevoelens. De beschouwer vindt er zijn eigen symboliek in.

Götwin van Bergen

De Kopermolen is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, maandags gesloten.

 

VIER LIMBURGSE KUNSTENAARS IN DE KOPERMOLEN

Van 18 januari tot en met 8 maart exposeren vier Limburgse kunstenaars in De Kopermolen Vaals aan het von Clermontplein heel verschillend werk. Van Henk Thijs is er fotografie, Lo van der Linden laat beelden zien, Marietje Mazel toont sieraden en Iin Hanssen brengt objecten. De vernissage is op 18 januari om 15.00 uur. Er is dan een inleiding door Jacques Spee, docent aan de Kunstacademie Maastricht; the Flanders brengen muzikale verpozing.

Henk Thijs heeft als fotograaf naam gemaakt met portretten van beeldende kunstenaars en acteurs. In vele binnen- en buitenlandse dag- en weekbladen publiceerde hij ballet- en toneelfoto's. Nu gaat zijn voorkeur uit naar het vanuit een bijzondere hoek belichten van het op zich argeloze doen en laten van alledaagse mensen. Bijzondere zorg besteed hij aan de weergave ervan door de ontwikkeling van nieuwe druktechnieken. Daarnaast krijgt de voortschrijdende mogelijkheid van de digitalisering een toenemende betekenis in de realisering van zijn werk.
Marietje Mazèl studeerde het vak van edelsmid in Maastricht en Wenen. Zilver is haar lievelingsmetaal: het is gevoelig en gewillig maanmetaal. De structuurtekening van stenen zijn meestal het uitgangspunt voor de opzet en vorm van kleinplastieken, die kunnen gelden als bijzondere sieraden. Hierin zijn ook steeds de vier elementen -hemel, aarde, water en vuur- terug te vinden.
Lo van der Linden beschouwt ijzer als een materiaal dat in waarde gelijk staat aan andere metalen. Zijn beelden zijn nieuwe constructies van reeds bestaande voorwerpen: tot kunst gerecycled schroot, waarin het wiel soms een prominente plaats heeft. Het platteland van Limburg is ook zijn kunstzinnige bodem: hij houdt van het ruwe, gebruikte oppervlak, laat het kleur krijgen in vuur of door bewerking met een kalkmengsel. Zijn beelden zijn verbonden met de aarde en tonen een verstilde kracht, een gestolde energie.
Ook Iin Hanssen komt voort uit het atelier van der Linden. Haar werk kenmerkt zich door een sprookjesachtige, verhalende stijl. Het wordt opgebouwd uit gevonden voorwerpen, gecombineerd met hout en bronzen afgietsels hiervan.

De Kopermolen is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, maandags gesloten.

 

 

 

Atelier Camerig is ontstaan eind 80 jaren.
Ger kokkelmans,beeldend kunstenaar en docent tekenen/handvaardigheid aan het Sophianum
in Gulpen en zijn vrouw Jos Ehlen, keramiste en docent beeldend vormen, restaureren hun
vakwerkboederij en transformeren de schuren tot twee ateliers voor tekenen/schilderen
en pottenbakken/keramiek.
Naast het geven van wekelijkse lessen, realiseren ze tevens lesweken met logies in Camerig.
Na het vroegtijdig overlijden van Ger gaat Jos verder met lesgeven, nu ook in Amsterdam.
Aanvankelijk alleen, nu met haar partner Cees van der Steen , psychiatrisch verpleger en dichter.Zij vormen een unieke combinatie in het geven van keramiekcursussen, vooral papierklei en logies in eigen of andermans accomodatie,
waarbij Cees zorgt voor een heerlijke en gezonde keuken.
Zo geven zij cursussen in Camerig zelf, Ardeche Frankrijk, Osterwohle Duitsland en in Vorden, de Achterhoek.

In de Kopermolen Vaals exposeert van 7 september t/m 2 november 2008
Jos als beeldend kunstenaar, maar ook als docente
samen met haar leerlingen uit binnen en buitenland.
Zo is er de keramiekgroep BEDBURGERS uit Duitsland, een keramiekkwartet uit AMSTERDAM,
Een trouwe groep LIMBURGSE keramisten, die vanuit Hoensbroek,Mheer, Slenaken,
Eys, Voerendaal,Epen en Simpelveld in Atelier Camerig wekelijks inspiratie vinden.
Een combinatiegroep van DEN HAAGSE en LUXEMBURGSE KERAMISTEN sluit de rij
nationale en internationale keramisten.
Allen hebben in Atelier Camerig geinspireerd gewerkt aan het gezamelijke thema: WONEN.

De Maastrichtse/Amsterdamse beeldend kunstenaar Lia van Ham , die in Atelier Camerig regelmatig exposeert,toont hier haar zeefdrukken, geinspireerd door het thema WONEN.
Daniele Grosbusch, uit Ettelbruck Luxemburg exposeert hier haar grafische werken die,
hoe kan het anders, eveneens het thema WONEN tot uitdrukking brengen.

De inleiding bij de vernissage in de Kopermolen op zondag 7 september om 15.00 uur wordt gehouden door de dichter Cees van der Steen.

De Kopermolen is geopend op dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

 

KUNSTENARESSEN UIT BERLIJN IN DE KOPERMOLEN
Vanaf 6 juli tot en met 24 augustus exposeren Edda Krullmann en Gudrun Fischer-Bomert in De Kopermolen Vaals gemengde technieken op papier, gouaches en aquarellen op doek en allerlei installaties voor binnen en buiten, in De Kopermolen aan het von Clermontplein 11 te Vaals. De opening is op zondag 6 juli om 15.00 uur door burgemeester Reg van Loo. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Annemieke Lebens, zang en gitaar.
Het werk van beide kunstenaressen is zeer veelzijdig en kleurrijk. Edda Krullmann -zij woonde enige tijd in Vaals- studeerde in Aken design en textiele vormgeving. Zij toont zeer intrigerend werk in gemengde technieken van tekening, aquarel en gouache met titels als Palmblad, Blauwe Droom,Verduistering, Fee, Medusa. Haar schilderijen op doek bewegen zich van abstrakt -zoals Gedenken, Verleden- naar meer figuratief met onderwerpen als Cocons, Levenslijnen, Korf met vruchten. De installaties zijn dikwijls herinterpretaties van bestaande ruimten, of herschikkingen van materiaal uit de natuur. Gudrun Fisscher-Bomert toont een aantal zeer interessante technieken, bv. druk op transparant papier waaronder bladzijden uit boekwerken zichtbaar worden. Haar schilderwerk slaat vanuit abstrakte vormgevingen dikwijls de brug naar figuratieve elementen met titels als: Gekruisd, Lucy in the sky, Wakker worden, Vogeldans. In haar installaties staan een boot uit papier centraal en is een thema uit 2006: Vogels. Beide kunstenaressen hebben in alle werelddelen geëxposeerd waaronder landen als: Rusland Kroatië, Spanje, Brazilië, China.
De Kopermolen is geopend op dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

KUNSTENAARS VAN APART IN DE KOPERMOLEN VAALS

 


Vanaf zondag 4 Mei tot en met zondag 29 Juni exposeren beeldende kunstenaars van het collectief 'Apart' uit Landgraaf schilderijen, foto's en objecten van keramische en andere materialen in De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals. De opening van de tentoonstelling is op 4 Mei 15.00 uur. Ghislaine Mommer, piano verzorgt de muzikale omlijsting.
Gerda van de Woestijne toont menselijke silhouetten in klei met glazuur. Herhaling is daarbij een dragende vorm-idee. Hub Pasmans was jarenlang vormgever voor decoratie en vorm bij Mosa Maastricht. In De Kopermolen laat hij 'de andere werkelijkheid' zien: dagelijkse dingen die ons een doorkijk geven in het leven; deuren hebben in zijn schilderijen dan een belangrijke symboliek. Marc van Soest wordt geïntrigeerd door "squares", vierkanten als geometrische en repeterend vormprincipe, waarin hij op collage-achtige manier een verhaal vertelt van gedachten, gebeurtenissen en gevoelens.Voor Marie-Loise van Zeijst is het leven een ritmische cyclus van golfbewegingen, dynamische processen die zij vastlegt in tegenstellingen van materiaal en vorm: klei met steen, hout of metaal. Miep Warnecke laat zich voor haar keramische objecten inspireren door de natuur. Die heeft zowel eenvormigheid in herhaling als diverse eigenheid. Vele vormen in de natuur staan symbool voor elementen van menselijke identiteit, bijvoorbeeld de wortels van een plant als betekenis voor de afkomst van een mens.
De Kopermolen is geopend van dindag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten

 

Vanaf zondag 16 maart t/m 27 april is in de Kopermolen een expositie van werken van de kunstenaars Nada Kojadinovic en Sjef Biessen.
Nada Kojadinovic is geboren in Joegoslavië en is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Belgrado. Hier heeft zij haar postacademische specialisatie in beeldhouwen afgerond.
Nada heeft geëxposeerd in Joegoslavië, Nederland, Frankrijk en België.
Zij werkt bij de centra voor de kunsten in Sittard (Choc-art) en Valkenburg (Kumulus) als docent boetseren en beeldhouwen. Zij woont in Maastricht.
Over haar kunstwerken zegt zij: "Met mijn werk ben ik niet alleen bezig met vorm, maar wil ik ook aandacht vestigen op de maatschappelijke problematiek.
In deze expositie vertoon ik werk waarmee ik het onzichtbare zichtbaar wil maken. De vliegtuigen en bruggen symboliseren nieuwe mogelijkheden, die de communicatie tussen de mensen versterken, het verkleint de afstanden en maakt zo de wereld kleiner. Het milieu-aspect moet niet vergeten worden. Het negatieve effect dat o.a. vliegtuigen hebben op het milieu.
Mijn vrouwenfiguren tonen dat vrouwen van tegenwoordig het belangrijk vinden om met hun uiterlijk bezig te zijn.

Sjef Biessen woont in Heerlen. Hij heeft na zijn HTS opleiding en MO Handenarbeid
privé-lessen schilderkunst genomen.
Zijn werk is vooral grafisch van karakter en wordt gekenmerkt door eenvoudig lijngebruik en sterke kleurencombinaties. Hij probeert de kern en de eenvoud van dingen weer te geven. Het werk is een zoektocht naar jezelf en de wereld, waarin je leeft, uitgedrukt in beeldtaal, gericht op oorsprong en essentie.
Hij exposeerde in Nederland op vele plaatsen en in het buitenland, waaronder Engeland en Korea.
De feestelijke opening van de expositie is op zondag 16 maart om 15.00 uur in de Kopermolen met pianomuziek, gespeeld door Ben Feij.
De Kopermolen is iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.

 

OPNIEUW EXPOSEREN LIMBURGSE KUNSTENAARS

IN DE KOPERMOLEN

 

Vanaf 13 januari tot en met 9 maart is er in De Kopermolen Vaals werk te zien van drie kunstenaars die in Limburg wonen en werken: schilderijen van Celia Ruiz Borrás uit Vaals, beeldhouwwerk van Ronald van Laar uit Cadier en Keer en schilderijen van Arjen van Prooijen uit Maastricht. Op de vernissage, zondag 13 januari om 15.00 uur, houdt de laatste een inleiding, welke wordt omlijst door muziek van André Stolwijk en Manuel de Falla, in een uitvoering door Marie-José van den Beuken zang en Christine Moraal piano.
Celia Ruiz Borrás, nu wonend in Vaals, is als Spaanse geboren in Marsá en opgegroeid in Barcelona. In later jaren hebben de geweldige culturele uitstraling van die stad haar ertoe gebracht een professionele kunstopleiding te volgen. Onder invloed van Reinier Faassen is ze vervolgens beginnen te schilderen. Haar werk is weliswaar abstraherend, maar steeds herkenbaar met een doorkijk naar de soms sprookjesachtige werkelijkheid. Zoals de als wurgende boomstronk vermomde bosgeest Eucalyptus, of de in dramatische rood en zwart weergegeven dans macabre. En toch is haar werk steeds romantisch, in optimistische kleurenrijkdom.
Ronald van Laar studeerde aan de Stadsacademie Maastricht. Daar begon hij met het maken van grote langwerpige figuratieve houten beelden, zichtbaar zo uit de stam gekapt. In de jaren negentig ging hij over op het houwen in steen. Omdat hij moeilijk van zijn oorspronkelijk werk afstand kon doen, maakte hij er afgietsels van in brons. Tevens vervaardigt hij meer en meer in klei geboetseerde reliëfs, ook daarvan maakte hij bronzen plaquettes. Steeds blijft de relatie van de vorm van het beeld met de structuur van het materiaal zichtbaar.
Arjen van Prooijen geniet in zijn woonplaats Maastricht grote bekendheid door zijn op de gebouwen van die stad geïnspireerde zeefdrukken. Zijn werk als veelzijdig beeldend kunstenaar gaat steeds over de relaties tussen ruimte, vorm en kleur: de contrasten tussen plat en ruimtelijk, tussen strakke geometrie en toevallige kleurstructuren. Dat is de diepere ondergrond, ook van portretten en bloemstillevens. Kenmerkend zijn de uit het vlak tredende 'dots': watten-achtige stippen die schijnbaar toevallig in de ruimte zweven en toch de thematiek van het schilderij, bijvoorbeeld een portret, heel bewust een geheimzinnige context geven. Hij is docent aan het Bonnefantencollege en geeft cursussen en reisleidingen aan het HOVO [volwassenen-onderwijs].

De Kopermolen aan het Von Clermontplein 11 te Vaals is, behalve op maandag, iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 
Vaalser Kunstenaars in de Kopermolen

Vaalser kunstenaars in de Kopermolen

4 Vaalser kunstenaars tonen vanaf zondag 11 november 2007 tot en met 6 januari 2008 hun werk in een expositie in De Kopermolen te Vaals. De vernissage is op zondag 11 november 15.00 uur. De fotografe Mireille Prange houdt een inleiding.

Susanne Anemüller geeft schrootijzeren materiaal een tweede leven door het in nieuwe vormen te verbinden tot gebruiksklare objecten, zoals tafels, stoelen, enzovoort. Daarbij ontstaan nieuwe betekenissen, verhalen, soms zelf een zweem van kitsch. Steeds is er ruimte voor de beschouwer of gebruiker tot eigen associaties.
De schilderijen en aquarellen van Suzy Thoné komen voort uit indrukken die zij op vele reizen naar Vietnam, Indonesië en de zijderoute in Zuidwest China heeft opgedaan. Oorspronkelijk beeldhouwster kwam zij tot schilderen als een therapie voor de verwerking van het verlies van haar zoon Robert in 1990. Met haar werk wil zij de ziel, de innerlijke kern van de mens uitdrukken.

Haar dochter Nicole Souren presenteert tekeningen en aquarellen die op een bijzondere manier motieven uit de jacht, maar ook dieren, planten, landschappen, steden en naakten weergeven. Zij is van oorsprong mode-ontwepster.

Armand Stijnen studeerde aan de Stadsacademie en de Jan van Eyck Academie te Maastricht met name grafische kunst. Hij won de Henriëtte Hustinxprijs en in 1984 de Internationale Prijs voor grafiek. Naam verwierf hij als striptekenaar. Op deze tentoonstelling in De Kopermolen verbeeldt hij in waterverf, acryl en olieverf onderwerpen uit zijn directe omgeving zoals mensen, dieren in de tuin, planten, landschappen en stillevens.Kunstenaarsinitiatief Apart Kunstenaarsinitiatief Apart


Wolfgang Gödderz, Oskar Berner en H.G. Neussl In het kader van de Kunstmaand Vaals exposeert De Kopermolen vanaf zondag 8 Juli t/m/ zondag 2 September beeldhouwwerk en schilderijen van de Duitse kunstenaars Wolfgang Gödderz, Oskar Berner en H.G. Neussl. Twee grote sculpturen zullen te zien zijn op het Von Clermontplein. De vernissage van de tentoonstelling is op zondag 8 Juli om 15.00 uur en wordt opgeluisterd met saxofoon-improvisaties door de gerenommeerde jazzmusicus Claudius Valcks, onder andere hoofvakdocent aan het Conservatorium van Maastricht.


De beeldhouwer Wolfgang Gödderz is een leerling van de wereldvermaarde Henri Moore. In zijn werk zoekt hij de grenzen op van wat met stilstaande vormen mogelijk is: om maximale beweging, dynamiek en kracht uit te drukken.

Oskar Berner probeert in zijn schilderijen de mens -man of vrouw, jong of oud, mooi of lelijk- te betrappen op het moment dat die zich onbespied waant en juist dan de meest zuivere emotie laat zien: verdriet en woede, moedeloosheid en hoopvolle blikken, uitputting en innerlijke rust. Die geeft hij vorm op een manier welke het individuele moment overstijgt en waarin hij algemene menselijkheid gestalte geeft. Hij duidt niet, geeft geen betekenis, maar observeert en laat zien: de bezoeker moet bij het toezien zijn eigen standpunt bepalen.

De van oorsprong architect Hans.G.Neussl houdt zich naast zijn beroep reeds jaren met allerlei vormen van kunst bezig. Op dit moment ligt het zwaartepunt van zijn werk in de weergave van indrukken van landschappen en de verbeelding van christelijke symbolen.


Anny Huyts en Patrick Souren
Anny Huyts en Patrick SourenVanaf zondag 16 Mei tot en met zondag 1 juli is in De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals de tentoonstelling te zien van fotografie van Anny Huyts en edelsmeedkunst van Patrick Souren. De opening van deze expositie is op zondag 6 Mei om 15.00 uur.

Anny Huyts houdt zich bezig met macrofotografie, waarbij het onderwerp van haar fotografische verbeelding enkele malen wordt uitvergroot. Haar thema’s zijn vooral water en glas met bijzondere aandacht voor de uitdrukking van het magische aspect: licht. Reeds een sprankje licht brengt dit toverachtige aspect tot leven. In haar fotografie legt zij dit feeërieke moment vast.


Patrick Souren toont ringen en kleine plastieken, zowel figuratief als abstract. Zijn ringen zijn versierd met een opeenstapeling van kleine vormen in goud, versierd met kostbare edelstenen, waarin het licht weerkaatst. Het zijn kleine kunstwerken die door het licht een grote plasticiteit en geheimzinnigheid krijgen.

Eén schilder en drie keramisten in de Kopermolen
van 18 maart tot en met 29 april 2007.


Op zondag 18 Maart om 15.00 uur wordt in De Kopermolen aan het von Clermontplein te Vaals de tentoonstelling geopend van etsen en schilderijen van Paul Koppers (Koningsbosch) en keramisch werk van Marly Hendriks-Laval, Leen Bögels-Joosten (Heerlen) en Albert Wehrens (Sittard).
Er is een inleiding door Al Hellebrand en muziek van Trio Laroch.

Paul KoppersPaul Koppers is naast zijn beroep als beeldend kunstenaar ook bekend om zijn didactisch werk in methodes voor beeldende vorming op het Basisonderwijs en kunstbeschouwing voor het studiehuis HAVO/VWO. Zijn kleurenetsen zijn het resultaat van een veelheid aan druktechnieken, in zijn schilderijen werkt hij met meerdere materialen: olieverf, acryl en drukinkten. Het thema van zijn werk is de relatie die de mens heeft met anderen, met de natuur en de cultuur, in verschillen tussen denken en doen, weinig lerend uit de ervaringen van de geschiedenis.

Via haar professionele opleiding in modetekenen en –ontwerpen komt Leen Bögels-Joosten tot het werken met klei.

Klei is voor de docent handvaardigheid Albert Wehrens een direct en plastisch materiaal waarin hij middels gestileerde en geabstraheerde vormen zijn speelse ideeën kwijt kan. Centraal staat het plezier van het maken en de voldoening van het bezienswaardig resultaat.

Marly Hendriks put inspiratie in het genieten van de natuur en haar voortbrengselen, in bijvoorbeeld een genoeglijk natafelen. Zo word je door het natuurlijk schone opgebeurd van al de narigheid die de mens zichzelf aandoet. De drie keramisten waren 20 jaar geleden ook al eens met een expositie te gast in De Kopermolen.