CANTARODE

Internationaal koorfestival

Vrij 19 mei 2023

Aanvang 19.30 uur

Entree: € 12 | Vriendenticket: € 10

CantaRode Internationaal Koorfestival concert in de Kopermolen

Het CantaRode Internationaal Koorfestival is een uniek muzikale evenement dat de stad Kerkrade én regio op de culturele kaart zet. Door de speciale formule van het festival, het hoge niveau en de innovatieve programmering is dit festival zeer aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse koren. 
Het vindt plaats van 18 tot 21 mei in het Parkstad Limburg Theater, locatie Kerkrade. Aan dit unieke koorfestival nemen deze editie koren uit 12 verschillende landen mee, waaronder Zweden, Estland, Litouwen, Nederland, Duitsland, USA. Maleisië, Slowakije en Hongarije. 
Het festival bestaat uit een concours (competitief) en uit een aantal cultureel-muzikale activiteiten. 

Naast de concoursdagen op 19 en 20 mei 2023 zijn er workshops, een Sing Along evenement en openings- en slotconcert. Tijdens het openingsconcert op 18 mei presenteren alle koren zich en is de uitvoering van ‘Feel the Spirit’ en de Jeugdkorenclinic. Het a capella ensemble Voces8 verzorgt het slotconcert op 21 mei. De ongelooflijke timing van deze vijf heren en drie dames én de soepele wijze waarop ze hun acht stemmen mengen is adembenemend. Zij brengen het programma Stardust dat reikt van barok tot hedendaags in muziek over thema’s zoals verlies, schoonheid, liefde en vreugde. 

Regioconcerten 
CantaRode heeft zijn thuisbasis in Kerkrade en wil graag de hele regio laten meegenieten van mooie koormuziek. Een vast onderdeel van het festival zijn daarom de concerten die verspreid door de regio worden gegeven. 
Deze concerten vinden plaats op vrijdagavond. De koren die deelnemen aan het koorfestival treden, vaak samen met lokale koren, op. Dit gebeurt op diverse plekken in Zuid-Limburg, waaronder de Kloosterbibliotheek in Wittem, het Asta Theater in Beek en het Cultuurhuis in Landgraaf. Ook in de Kopermolen in Vaals vindt een optreden plaats. De koren die in de Kopermolen optreden zjin het Damkören Korallerna uit Zweden o.l.v. Linda Alexandersson, het TIG Choir uit Hongarije o.l.v. Dóra Tápai en Nefesch Vokalensemble uit Duitsland o.l.v. Constanze Pitz .

Informatie over alle regioconcerten en het CantaRode Internationaal Koorfestival vindt u op www.cantarode.nl 

TIG CHOIR uit Hongarije

TIG CHOIR uit Hongarije
De leden van TIG Choir zingen sinds 2012 samen. Het is opgericht door het Gödöllői Török Ignác Gimnázium. Het koor bestaat vandaag de dag uit enkele reeds afgestudeerde en huidige getalenteerde studenten. De leden (studenten van 14-22 jaar) komen oorspronkelijk uit verschillende klassen van de school en de meesten van hen hebben uitstekende muzikale vaardigheden. Ze houden van de mogelijkheden die het koor hen biedt en beschouwen het koor als een mijlpaal op hun weg naar levenslange deelname aan muziek. Ze genieten van het zingen van een breed scala aan stijlen, van volksliedjes tot jazz, van swing tot pop-rock stukken en hebben begrip en waardering ontwikkeld voor muziek uit de Hongaarse en andere culturen.

Ze genieten van de band die muziek creëert en onderhouden contacten met andere koren en orkesten in Neustadt in Duitsland en Wageningen in Nederland. In 2018 nam het deel aan een gedenkwaardige tournee in Japan. In 2022 gaven zij concerten in Wageningen. Ze werden uitgenodigd om op te treden in de Real Basílica de San Francisco el Grande, als onderdeel van een reeks vieringen georganiseerd door de Hongaarse ambassade in Madrid.

Zoltán Kodály, Béla Bartók en Ferenc Liszt – componisten die een grote invloed hebben gehad op de Hongaarse muziek – spelen allemaal een belangrijke rol in het programma van het koor, evenals Haydn, Beethoven, Brahms en Strauss.

Dora Tapai

Dóra Tápai is geboren in Pécs op 6 juni 1971 en is de oprichtster en dirigente van het koor. Ze studeerde af aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit van Pécs, met als hoofdvak muziek, zang en directie (1991-1999). In 2014 kreeg ze een verzoek van de Liszt Ferenc Muziekuniversiteit om deel te nemen aan de planning en het dirigeren van muzieksessies voor kinderen genaamd de “Lisztkukacok”. Sinds 2015 heeft ze op verzoek het “Forrás” Vrouwen Kamerkoor opgericht en gedirigeerd. Dóra zingt als soliste in het Cavaletta Vrouwenkoor, en als amateuracteur in verschillende gezelschappen in haar stad, met muziek- en prozarollen.

KORALLERNA uit Lund - Zweden

KORALLERNA uit Lund – Zweden
Korallerna is een gerenommeerd koor van jonge vrouwen uit Lund en staat onder leiding van Linda Alexandersson. Het koor werd in 1978 opgericht door Eva Svanholm Bohlin. De koorleden voeren een scala aan muziekstromen uit: klassiek en modern, sacraal en profaan. Korallerna heeft een lange traditie van deelname aan internationale koorwedstrijden en staat op de 24e plaats van totaal 50 in de categorie vrouwenkoor in de World Ranking List van Interkultur. Het koor staat ook op de 114e plaats in de Interkultur’s 1000 toplijst.

In de zomer van 2014 won Korallerna een gouden medaille in de categorie Profane Muziek en een zilveren medaille in de categorie Vrouwelijk Kamerkoor tijdens de World Choir Games in Riga. Andere eerdere prestaties zijn twee gouden medailles in Sing’n’Joy Wenen 2012 en de eerste prijs in de categorie Heilige muziek in Cracovia Cantans, in Krakau 2011. Andere prestaties zijn twee gouden medailles in de World Choir Games in Xiamen, China 2006, en in de Grand Prix, drie jaar op rij (Grado – 2003, Rhodos – 2004 en Montreux – 2005).

Linda Alexandersson

Linda Alexandersson (1984) is componist, arrangeur en dirigent en sinds 2012 dirigent van Korallerna. Ze studeerde aan de Malmö Academy of Music en de Academy of the Arts in Reykjavik. Ze werkt als dirigent en freelance componist. In 2017 ontving Linda Alexandersson de dirigentenprijs tijdens Interkultur’s ‘Canta en Primavera 2017- Festival Coral Internacional’ in Malaga.

NEFESCH VOCAAL ENSEMBLE

NEFESCH VOCAAL ENSEMBLE uit Duitsland
Momenteel combineren 26 zangers uit heel Noordrijn-Westfalen hun vele jaren van vocale en koorexpertise in dit jonge gemengde ensemble. In een bijbelse context betekent het Hebreeuwse woord nefesh zowel ‘keel’ als ‘ziel’. Het ensemble belichaamt deze ondeelbare eenheid door een sterke vocale aanwezigheid en ontroerende muzikale expressie met zielvolle tonaliteit in de ware zin van het woord. Naast koormuziek uit alle tijdperken legt het ensemble zich toe op a capella muziek uit de 20e en 21e eeuw, gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar de tonale diversiteit en expressiviteit van hedendaagse vocale muziek. Het Nefesch Vocaal Ensemble is in 2019 opgericht door dirigent Constanze Pitz.

Constanze Pitz

Constanze Pitz
Dirigente Constanze Pitz studeerde muziekonderwijs en koordirectie (bachelor) aan de muziekuniversiteit van Detmold en voltooide de masteropleiding koordirectie bij Timo Nuoranne aan het Robert Schumann Conservatorium Düsseldorf in juli 2017. De stem als instrument is het middelpunt van haar passie voor koormuziek evenals haar artistieke integriteit, hetzij als dirigent, hetzij als zanglerares. Haar persoonlijke ambitie om hedendaagse koorliteratuur op professioneel niveau uit te voeren leidde tot de oprichting van het Nefesch Vocaal Ensemble.

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens