cittaslow

De Kopermolen is lid van het Cittaslow Genootschap Vaals
De Kopermolen midden in het historische hart van Vaals. Hier ontmoet je elkaar met plezier. Hier komen verleden en heden in harmonie samen. Hier adem je kunst, cultuur en geschiedenis in!
cittaslow genoot
de kopermolen

Wat is Cittaslow?

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een wereldwijd netwerk van gemeenten, dat zijn oorsprong heeft in Italië en nauw verbonden is met de internationale Slow Food-beweging.

De Cittaslow-organisatie heeft strenge eisen geformuleerd ten aanzien van het beleid dat gemeenten voeren en ziet ook nauw toe op naleving van deze eisen.

De Cittaslow-gemeenten liggen verspreid over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Vaals! De Gemeente Vaals is sinds 2011 een Cittaslow gemeente. Andere Nederlandse Cittaslow-gemeenten zijn Midden-Delfland, Alphen-Chaam en Borger-Odoorn, en heel dichtbij de buurgemeenten Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

Het Cittaslow Genootschap

Stichting de Kopermolen Vaals mag zich sinds begin 2022 het trotse 14e lid noemen van het Cittaslow Genootschap Vaals.

Het Cittaslow Genootschap verbindt organisaties en bedrijven die zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid, duurzame bedrijfsvoering, respect voor de leefomgeving en bevordering van de kwaliteit van leven. De gemeente Vaals heeft het Cittaslow Genootschap opgericht omdat zij het belangrijk vindt dat bedrijven en organisaties uit allerlei sectoren van de samenleving zich kunnen verbinden met de Cittaslow-gedachte.

Wat Stichting de Kopermolen Cittaslow maakt hebben we hieronder voor u beschreven:

De Kopermolen deelt kunst en cultuur

De Kopermolen biedt de kans voor inwoners van Vaals en alle overige bezoekers om laagdrempelig kennis te maken kunstwerken van Euregionale kunstenaars. Tijdens de reguliere openingsuren kan iedereen die wil gratis binnenlopen om de lopende expositie te bekijken.

De Kopermolen deelt geschiedenis

In de loop van 2022 wordt een audiotour gerealiseerd die in 15 audiofragmenten van 2 minuten de geschiedenis van, en leuke wetenswaardigheden over de Kopermolen verteld.

De Kopermolen is lid van het Cittaslow Genootschap Vaals

De Kopermolen is een afstudeerplek

Studenten aan het conservatorium Maastricht en de Musik Hochschule Aachen maken met regelmaat gebruik van het podium van de Kopermolen om hun afstudeeropdrachten te presenteren. De Kopermolen kan zich hiermee scharen in de rij van Parkstad Limburg Theaters en het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

De Kopermolen en de weekmarkt

In het seizoen biedt de Kopermolen iedere dinsdag een unieke muzikale omlijsting tijdens de weekmarkt in de vorm van de Marktorgel concerten. Tussen 12.00 en 12.30 wordt door wisselende organisten uit de omgeving op het Hilgersorgel.
Toen in 1737 de nieuwe kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Vaals in gebruik werd genomen zou het nog jaren duurde voordat de inrichting voltooid was. In 1759 gaf men de orgelmaker Joannes Baptista Hilgers uit Aken opdracht tot bet bouwen van een orgel. In 1765 werd het orgel in gebruik genomen in de kerk.
Dat het orgel heden ten dage nog steeds bespeeld wordt en voor iedereen te beluisteren is is uniek en bijzonder.

De weekmarkt van Vaals en de Kopermolen

De Kopermolen en KUNST IN VAALS

Ieder jaar organiseert de Kopermolen in de maand juli Kunst in Vaals. Dit evenement vindt plaats rondom het historische raadhuis van Vaals. Kunstenaars afkomstig uit Nederland, België en Duitsland presenteren hun werken aan het publiek. Twee dagen lang kan iedereen genieten van een grote diversiteit aan kunstvormen, van keramiek tot schilderkunst, van bronzen sculpturen tot glas, van edelsmeedkunst tot modedesign. Het evenement wordt twee dagen lang omlijst door optredens van muzikanten uit de regio. Dit evenement laat Vaals twee dagen lang bruisen van kunst en cultuur.

Kunst in Vaals

agenda

Marktorgelconcert

Evgenia Galyan

Dinsdag 2 juli 2024
Van 12.00 tot 12.30 uur
Entree: vrije gave

CONCERT, OP HET LEVEN

BLOKFLUITENSEMBLE LUNET + BÖGEHOLZ

Zaterdag 6 juli 2024
Aanvang 20.00 uur
Entree € 15| Vrienden € 13

Du maats misj veadisj

expositie Bart Kelleter + Mike Moonen

Expositie te bekijken t/m zondag 7 april

Entree gratis tijdens openingstijden

Du maats misj veadisj Expositie Bart Kelleter en Mike Moonen

concert

BLECH MICH

Zaterdag 2 maart 2024
Aanvang 20.00 uur
Entree € 15  | Vrienden € 12

Blech Mich Concert

concert

FIAT VOLUNTAS TUA -UW WIL GESCHIEDE

Vrijdag 15 maart 2024
Aanvang 20.00 
Entree € 15 | Vrienden € 13

Concert FIAT VOLUNTAS TUA

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens