Stichting de Kopermolen Vaals

Hilgersorgel in de Kopermolen Vaals
“De Kopermolen midden in het historische hart van Vaals. Hier ontmoet je elkaar met plezier. Hier komen verleden en heden in harmonie samen. Hier adem je kunst, cultuur en geschiedenis in!”
De Kopermolen Vaals

Stichting De Kopermolen Vaals wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek in de gemeente Vaals, Zuid Limburg en de omringende Euregio door het organiseren van concerten en tentoonstellingen. Jaarlijks vindt in het derde weekend van juli het grote tweedaagse Internationale Kunst in Vaals plaats.

De Kopermolen, voormalige Lutherse kerk op het von Clermontplein is een bouwkundig juweel uit 1735 met barokke binnenversieringen in hout en stuc. Bijzonder is de achthoekige binnenarchitectuur. Een intieme locatie met prachtige akoestiek. Het gebouw is uitgerust met moderne voorzieningen. De gemeente Vaals houdt er als eigenaar feestelijke ontvangsten. De Kopermolen is ook aangewezen als trouwlocatie.

De Stichting organiseert zes weken durende exposities van kunstenaars uit de regio. Geëxposeerd worden schilderijen, sculpturen, kunstobjecten van allerlei aard, sieraden, glaskunst, fotografie, enzovoort. Er is een speciaal ingerichte bovengalerij met o.a. vitrines. Tijdens de vernissage is er passende live-muziek. De kunst op de exposities is steeds ook te koop.

Vanwege de uitzonderlijke akoestiek is het gebouw buitengewoon geschikt voor de uitvoering van kamermuziek uit allerlei perioden en stijlen, van Renaissance tot Jazz. Een jaarprogramma is beschikbaar. De Kopermolen kan op aanvraag ook gebruikt worden voor culturele manifestaties door anderen. Er is plaats voor maximaal 140 bezoekers.

Het orgel is een eenklaviers barokinstrument met kistpedaal, door Johann Baptist Hilgers gebouwd en opgeleverd in 1765. Het heeft een praestant- en fluitenkoor, aangevuld door tongwerken en mixturen. De gemeenteraad heeft in 2008 besloten tot algehele restauratie in historische staat. Een orgelfonds ter ondersteuning van de exploitatie van concerten is in voorbereiding.

De maand juli geldt in Vaals als de kunstmaand bij uitstek. Uiteraard met een belangrijke tentoonstelling, vier muziekmanifestaties, waaronder een opera- en musicalconcert en een cabaretvoorstelling.

In die maand zijn ook de culinaire kunstwandeling en in het derde weekend de nog steeds in belangrijkheid toenemende 2-daagse Internationale Kunstmarkt Vaals met 125 stands. Gestreefd wordt naar een Montmartre-sfeer met portrettekenaars, speciale horecagelegenheid, kindertheatervoorstellingen en live muziek. Er komen tussen de 8 en 10 duizend bezoekers. Kunstenaars die met een stand willen deelnemen kunnen zich hier aanmelden.

Stichting de Kopermolen heeft een enthousiast bestuur en wordt ondersteund door referenten voor muziek en beeldende kunst, deskundigen die leiding geven aan  bijhorende resonans-groepen. >>>lees meer

Bestuur Stichting de Kopermolen Vaals

agenda

EXPOSITIE

Nikki Pelaez & arno sijben

T/m zondag 17 december 2023
Vrijdag t/m zondag 13.00-17.00 uur
Entree gratis tijdens openingstijden

EXPOSITIE Nikki Pelaez & arno sijben

kamerkoor mokla

adventsconcert Stille hjerte

Zo 10 december 2023 
Aanvang 15.00 uur
Entree: € 15 | vrienden € 13

Kamerkoor Mokla Adventsconcert

Jong talent hochschule

kerstconcert

Vrij 15 december 2023 
Aanvang 20.00 uur
Entree: € 12 | vrienden/studenten € 10

Kerstconcert Hochschule

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens