Dag van de Piano

Workshops · Voorspeelmomenten · Lezingen · Recitals · Boekenmarkt · Diverse andere activiteiten

Zo 16 oktober 2022

Aanvang 10.00-16.45 uur

Entree: Vrije gave

Dag van de Piano 16 oktober 2022
Een uniek muziekevenement waarbij het prachtige instrument de piano centraal staat
Dag van de Piano

De Dag van de Piano is een uniek muziekevenement waarbij dit prachtige instrument centraal staat. Voor de derde keer organiseert de Kopermolen diverse lezingen, workshops, interviews en concerten die allen gratis te bezoeken zijn. Het thema van dit jaar is: de piano als begeleidingsinstrument.

Een zeer bijzondere plek neemt pianist Rob Mennen in, bekend van radio, tv en de musical Dagboek van een Herdershond. Hij geeft een masterclass en recital tijdens de Dag van de Piano. Als meesterbegeleider voor harmonieën, fanfares, zangers en zangeressen vertelt hij over de kneepjes van het vak door u actief mee te nemen in de muziek.

De Dag van de Piano bestaat uit twee delen:

Ochtendprogramma

Ochtendprogramma voor jonge kinderen (tot 12 jaar), van 10.00-12.30u
In het ochtendprogramma staan interactieve workshops voor kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s op het programma. Hierbij gaan de kinderen luisterend, voelend, bewegend en zingend op zoek naar ‘de juiste toon’. Zo geeft Marijk Greweldinger, dé muziekpedagoge voor kinderen, een workshop waarbij alle kinderen ogen meedoen. De ochtend wordt afgerond met een prachtig concert van een jonge en talentvolle pianist.

Middagprogramma

Middagprogramma voor pianoliefhebbers vanaf 12 jaar, van 13.15-17.00u
Tijdens het middagprogramma kunt u genieten van een lezing en masterclass over de piano als begeleidingsinstrument. Meesterbegeleider Rob Mennen verzorgt de slotmanifestatie. Hierin speelt hij solo, begeleidt zichzelf en anderen en neemt de luisteraar mee in de diversiteit van (intuïtief) piano spelen, begeleiden en improviseren.

Tussen de activiteiten door zullen verschillende pianoleerlingen voorspelen. Ook is er een boekenmarkt met tweedehands muziek- en pianoboeken ten gunste van de Stichting ‘Boeken voor Mensen’.
Alle activiteiten van het dagprogramma zijn gratis te bezoeken. Een vrije gave wordt op prijs gesteld.

De Dag van de Piano wordt georganiseerd door Stichting de Kopermolen, in nauwe samenwerking met diverse pianodocenten uit de Euregio. Deze dag is onderdeel van een breed activiteitenprogramma dat door Stichting de Kopermolen wordt georganiseerd op het gebied van Talentontwikkeling in muziek.

De organiserende pianodocenten zijn:
Tjeu Zeijen
Linda Smolenaers
Marli Scheeren
Clemens Hoffman
Ghislaine Mommer

Rob Mennen
workshop begeleiden op piano

Workshop “Begeleiden, een vak apart”

Iedere pianobegeleiding is een uitdaging en maakt het goed begeleiden tot een waardig vak apart. Immers: solo spelen is iets totaal anders dan begeleiden.

Rob Mennen, al meer dan dertig jaar begeleider van vele binnen- en buitenlandse bekende artiesten, neemt je in deze workshop mee naar het specifieke en bijzondere van begeleiden en het wezenlijke verschil met piano spelen. De vragen die centraal staan in deze workshop zijn: Wat werkt wel, wat werkt minder? Hoe ga je te werk? Hoe maak je het spannend?
Ter plekke worden pianisten gevraagd om mee te doen. Middels concrete voorbeelden gaat Rob met deelnemers aan de slag en geeft tips and tricks.

Voorwaarden om mee te doen:
• Je speelt al enige jaren piano
• Je kunt overweg met bladmuziek en/of akkoordenschema’s (liefst beide)
• Je bent trots op je eigen spel maar wil graag nog leren
• Je bent flexibel en hebt humor

Deelnamekosten: Vrije gave

Dag van de Piano Rob Mennen

Informatie over Rob Mennen:
Rob is een veelgevraagd pianist/begeleider/muzikaal leider. Flexibiliteit en humor zijn voor hem sleutelwoorden en door zijn ruime ervaring is hij breed inzetbaar.
Na zijn klassieke studie aan het Maastrichts conservatorium, die hij cum laude afsloot, speelde hij vijftien jaar in coverbands en maakte zich de lichte muziek eigen.
Veel harmonie-, fanfare-orkesten en koren kennen Rob vanuit zijn deelname bij hun speciale projecten. Het project “Op verzeuk op bezeuk” is daar een voorbeeld van. Onder dezelfde titel heeft Rob inmiddels al drie seizoenen het succesvolle TV-programma bij L1, waarbij hij in eigen tuin met zangers en zangeressen in gesprek gaat, een spelletje speelt, en uiteraard muziek maakt.

De laatste jaren is hij veelvuldig te zien in het theater met tournees in binnen- en buitenland met diverse artiesten. Inspiratie haalt Rob onder andere bij op maat-“lessen” aan huis van Cor Bakker en Mike Boddé.
Als musical director en pianist is Rob in de Australische en Nederlandse theaters te vinden bij optredens van de wereldwijd bekende Paul Potts en Mirusia, de ‘Australische engel van Rieu’.
Dit jaar was hij als muzikaal leider eindverantwoordelijk voor de muziek bij de musical Dagboek van een herdershond tijdens de voorstellingen in het Mecc te Maastricht. Rob heeft ook een eigen theatersolovoorstelling “Nu wordt het Mennens”, waarin hij gasten (muzikaal) aan de tand voelt.

Meer info op: www.robmennen.nl 

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens