EXPOSITIE

Eddie Symkens

zo 19 juni t/m zo 31 juli 2022

- Vernissage zondag 19 juni 15.00 uur -

Tijdens de openingstijden: 
vrijdag t/m dinsdag 11.00 – 17.00 uur
Vrije entree

Eddie Symkens
Mijn sculpturen ogen heel sober en uit gepuurd, ontdaan van alle overbodigheid. Sporen van boetseren, kerven en slaan blijven overeind. Alle details zijn weggehaald en de vorm is herleid tot het essentiële, het wezenlijke, daar waar het eigenlijk om gaat.
Eddie Symkens

De condition humaine

De keramische sculpturen van Eddie Symkens ontstaan uit een vormelijk proces van samendrukken, toevoegen, kneden van kleimaterie, maar zijn misschien nog meer het resultaat van een mentaal-beschouwend proces. Vandaar dat hij niet streeft naar een perfecte, anatomisch verantwoorde vormgeving, omdat de figuren die hij creëert, hominiden genoemd kunnen worden, m.a.w. op de menselijke figuur geënte vormen zijn.
De mens wordt hier als gekneed wezen in diverse situaties
geplaatst, die niet altijd comfortabel zijn, en dat in een wereld die
niet altijd tot grote vreugde stemt.

Dit werk is onlosmakelijk gekoppeld aan de condition humaine, het menselijk lot, dat maar beleefd kan worden dankzij zelfkennis, bewustwording, inzicht. Een bewustwording
en een inzicht die van binnenuit gestuurd worden en die net zoals bij de blind geworden Oedipus ogen overbodig maken, omdat de wereld die moet gezien worden, een innerlijke wereld is.

Eddie Symkens keramische sculpturen

Zelfbewuste sculpturen

De keramische sculpturen van Eddie Symkens bezitten een immens expressieve kracht, een expressiviteit die haar kracht ontleent aan zowel de beweging als aan de gelaagdheid, de ruwheid, de elkaar overlappende stukken, repen, brokken klei waaruit ze opgebouwd zijn.

Door de opvallende vervorming, reeds aanwezig in de eerste werken, de rijk geschubde huid en de beweging lijkt dit werk zich naar buiten te ontwikkelen, maar met de gesloten ogen keren de figuren zich in een contemplatief gebaar van die buitenwereld af. De zeggingskracht van de gezichten: verwondering, vreugde, verbijstering, weifeling wordt hierdoor niet afgezwakt. Net zoals een aandoenlijke bevalligheid en gratie niet beknot worden door de volumineuze lichamen.

In de meest recente werken voel je hoe de kunstenaar de afstand tussen zijn ingekeerd werk en de realiteit verkleint. Het is alsof zijn creaties de stem van de buitenwereld horen en daardoor ook fysiek geraakt worden, waardoor intense emoties niet geschuwd worden.

Enerzijds stralen de figuren een enorme kracht uit met hun vooruitgestoken kop en hun gewichtig lijf, anderzijds overvalt ze een soort onmacht, die ze zo menselijk maakt.

Eddie Symkens toont met zijn werk de drang om boven de aarde/de klei/de materie uit te stijgen. De zelfbewuste sculpturen in hun schijnbaar onhandig lijf, met zoveel waardigheid gedragen, doen hem daar ruimschoots in slagen.

Fernand Haerden
Kunstcriticus

De expositie loopt van zo 19 juni t/m zo 31 juli 2022
Vernissage zondag 19 juni om 15.00 uur
Openingstijden: vr t/m di 11-17 uur
Entree: gratis

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens