100 jaar R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond

EXPOSITIE

Zo 17 sept t/m zo 29 okt

Entree vrij tijdens openingstijden
di t/m zo 12 – 17 uur

Expositie Honderd jaar R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond

Het eeuwfeest van de R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond vindt plaats in Vaals. Hier vond in 1921 het allereerste bondsschuttersfeest plaats. Momenteel bestaat de bond uit 15 actieve schutterijen.

Het 100-jarig bestaan viel in coronatijd maar is te bijzonder om onopgemerkt voorbij te laten gaan. Daarom dit jaar een mooie expositie. Honderd jaar R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond laat vaandels, uniformen, foto’s, oorkondes, medailles, buksen, sabels, vele attributen en documenten van de aangesloten schutterijen zien. U krijgt een beeld van het schutterswezen zoals het in Zuid-Limburg beleefd wordt. Militair oogt het strak, maar alles is met oog en hart voor de lokale gemeenschap.

Expositie Honderd jaar R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond

In Zuid-Limburg zijn de schutterijen een vertrouwd fenomeen. Ze horen net zo bij de dorpen als de vakwerkhuizen. Vaak zijn ze al eeuwenoud en hebben ze een wezenlijke rol in de gemeenschap, waarmee ze lief en leed delen: het koningsvogelschieten, de dodenherdenking, de processie, het schuttersfeest etc. In het Heuvelland e.o. zijn de schutterijen al een eeuw verenigd in de R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond (RKZLSB).

Momenteel maken er vijftien actieve schutterijen deel van uit, afkomstig uit de dorpen Vaals, Vijlen, Simpelveld, Ubachsberg, Voerendaal, Eys, Mechelen, Epen, Wijlre, Strucht, Valkenburg, Houthem, Margraten, Sint-Geertruid en Mheer. De bond werd in 1921 opgericht en in 1932 heropgericht onder de naam R.K. bond van geweerdragende schutterijen in Zuid-Limburg. In de crisistijd 1932 was de animo zo groot om zich te verenigen in een bond, dat toen ook de huidige bond Sint-Gerardus Amstenrade tot stand is gekomen.

Expositie Honderd jaar R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond

De activiteiten van de RKZLSB kenmerken zich met name door de bondsschuttersfeesten. Vanouds presenteren alle deelnemende verenigingen zich eerst, wordt gericht, het vaandel geplaatst en de erewijn gedronken. Hierna is de opening met toespraken en volksliederen. Vervolgens de optocht en aansluitend vinden nog tal van wedstrijden plaats, van beoordeling van drumbands, exercitiekorpsen en solisten tot en met de jurering van konings- en keizersparen, generaals, bielemannen en marketentsters.

Uiteraard mag de schietwedstrijd met de zware buks niet worden vergeten. Als al die competitieve wedstrijden voltooid zijn is het tijd voor een verbroederend feest in de tent.

De expositie is gratis te bezoeken van zondag 17 september t/m zondag 29 oktober 2023.

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens