Vivianne Schuijren & Marcel Willems

EXPOSITIE

5 maart t/m zo 16 april 2023

Tijdens openingstijden
vrijdag t/m zondag 12 tot 17 uur

Entree vrij

Expositie Vivianne Schuijren en Marcel Willems de Kopermolen Vaals

Kunstenares en beeldhouwer Vivianne Schuijren (1970) werd bijna letterlijk geboren in het atelier van haar vader, beeldhouwer Peter Schuijren. Haar eerste bronzen sculptuur vervaardigde ze op de leeftijd van nog geen drie jaar. Op haar elfde leerde ze mallen maken en vanaf haar veertiende is ze opgeleid tot bronsgieter in de bronsgieterij van haar vader. Bovenal leerde ze dat beeldhouwen kijken is. Op haar zeventiende gaf ze in haar vaders atelier les en startte ze aan haar opleiding aan de kunstacademie in Maastricht. Sindsdien werkt ze in haar eigen atelier.

In de Kopermolen exposeert ze met The Collection of the Originals. Deze serie is geïnspireerd op het stapelen van natuurstenen zoals in het Zenboeddhisme wordt gedaan. Een meditatieve handeling. Het stapelen en ordenen van je zijn: je denken, doen, voelen, intuïtie en ervaringen.

Expositie Vivianne Schuijren en Marcel Willems de Kopermolen Vaals

Vivianne: ‘In mijn vormtaal bestaat elke vorm uit hoekige en ronde vormen en het evenwichtig in elkaar overvloeien daarvan. Ik zoek naar de integratie van de tegenstellingen en het ontstijgen van de dualiteit om zo innerlijk evenwicht te creëren voor jezelf. Als het ware ontstijg je jezelf door stapeling van deze sculpturale stenen.

In de Collection of the Originals passen alle bouwelementen in elkaar. Met meerdere elementen kun je verschillende sculpturen creëren. De bouwelementen bestaan uit: altaarstuk, dragers, topvormen en ‘round kubes’. De round kube is een autonome sculptuur die letterlijk kan schommelen en in evenwicht eindigt. De round kube presenteer ik meestal als een paar, naast elkaar, in zwart en wit. Ook hier met tegenstellingen en evenwicht als thema.

Schijnbaar tegengestelde handelingen
De vormen die ik maak, bollen en cilinders, komen altijd voort uit een kubus. Dat is de basis. Deze is machinaal gemaakt. De uiteindelijk vorm wordt vervolgens volledig handmatig gehakt, geschuurd en eventueel gepolijst. Ook het maakproces  bestaat uit schijnbaar tegengestelde handelingen: machinaal en handmatig gaan vloeiend in elkaar over.

De vormen zijn uitgevoerd in steen, marmer of hardsteen en soms belegd met bladgoud. Er zijn ook  bronzen en verzilverde uitvoeringen. Momenteel onderzoek ik ook andere materialen om deze elementen, die steeds op elkaar passen, te maken.’

Kijk hier de uitzending terug van RTV Maastricht  ‘Dat kan m’n neefje ook’ waarin Vivianne Schuijren centraal staat.

Expositie Vivianne Schuijren en Marcel Willems de Kopermolen Vaals

Marcel Willems (1959) Maastricht.

Sinds zijn studie aan de Rijksacademie te Amsterdam heeft de Maastrichtse kunstenaar Marcel Willems (1959) de thema’s bos, bomen en takken tot zijn “leitmotiv” gemaakt. Thema’s die hij gebruikt voor zijn zoektocht naar het snijvlak tussen abstractie en figuratie. Dit doet hij door, tijdens het schilderen, het toeval toe te laten in combinatie met het kiezen van een duidelijke penseelstreek. De hierdoor ontstane verftextuur, het licht en het gekozen formaat van het doek zorgen voor een spannende wisselwerking tussen maker en toeschouwer.

Willems, familie van de bekende glazenier/schilder Henri Jonas, werkt altijd vanuit schetsen die naar de waarneming of uit herinneringen gemaakt zijn en waarin de energie die de mens van de natuur krijgt, centraal staat. Ze zijn vaak metaforen voor persoonlijke ervaringen.

Marcel Willems studeerde aan de Stadsacademie te Maastricht en aan de Rijksacademie te Amsterdam. In 1986 ontving hij zijn startstipendium waarna hij door kon gaan met zijn onderzoek naar ‘wat is een goed schilderij en wat is hiervan de noodzaak?’ Na het krijgen van de basisbeurs in 1994 kreeg hij in 2015 de uitnodiging om als ‘artist in residence’ in Kaunas (Litouwen) te werken.  Willems exposeert in binnen- en buitenland en zijn werk is opgenomen in verschillende bedrijvencollecties. Hij woont en werkt momenteel in Maastricht.

Die Künstlerin und Bildhauerin Vivianne Schuijren (1970) zeigt die Collection of the Originals. Diese Serie ist inspiriert durch das Stapeln von Natursteinen wie man es aus dem Zen-Buddhismus kennt. Eine meditative Handlung. Das Stapeln und Ordnen deines Seins: deines Denkens, Handelns, Fühlens, der Intuition und den Erfahrungen. 

Vivianne wurde beinahe buchstäblich im Atelier ihres Vaters, dem Bildhauer Peter Schuijren, geboren. Ihre erste Bronzeskulptur hat sie mit zweieinhalb Jahren geschaffen. Mit siebzehn unterrichtete sie im Atelier ihres Vaters und begann ihre Ausbildung an der Kunstakademie in Maastricht.  

Seit seinem Studium an der Rijksacademie in Amsterdam hat der Maastrichter Künstler Marcel Willems (1959) die Themen Wald, Bäume und Äste zu seinem ‚Leitmotiv‘ gemacht. Themen, die er für seine Suche nach der Schnittstellen zwischen Abstraktion und Figürlichem benötigt. Dies macht er, indem er während des Malens den Zufall zulässt, in Kombination mit der Wahl eines deutlichen Pinselstrichs. Die dadurch entstehende Farbtextur, das Licht und das gewählte Format der Leinwand sorgen für eine spannende Wechselwirkung zwischen dem Schaffenden und dem Betrachter. Willems Arbeiten sind oft Metaphern persönlicher Erfahrungen.  

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens