Musica Mandolino

Concert

Za 12 november 2022

Aanvang 19.30 uur

Entree: € 12 | Vriendenticket: € 10

Musica Mandolino

Musica Mandolino is een ensemble in 2012, opgericht uit vriendschap en toewijding voor de mandoline door Moniek Op den Camp en Angelique Delnoij-Niesten. Sindsdien zijn er vele optredens verzorgd, waaronder muzikale omlijstingen bij prestigieuze beurzen van  “kunst en kastelen”.  In de loop der jaren is er met succes aan concoursen deelgenomen. Na een aantal jaren als duo opgetreden te zijn is het duo uitgebreid met de gitariste Aimée Roebroeks. Het repertoire is nu breder en gevarieerder. Musica Mandoline trad op tijdens de Schlosskonzerte in Bruchsal, het Parcours in Maastricht waar L1 nog filmopnames heeft gemaakt en bij Magisch Maastricht is Musica Mandolino een graag geziene gast.

Anno 2022 bestaat ensemble uit Angelique Delnoij-Niesten, Aimée Roebroeks en Leoniek Hermans. Het repertoire varieert van Barok tot Modern, waarbij getracht wordt zoveel mogelijk originele werken uit te voeren. Muziek van componisten als Mozart, Vivaldi, Beethoven, Calace passeren geregeld de revue.

De instrumenten:  
De mandoline is een snaarinstrument afkomstig uit Italië, heeft een ronde korpus en behoort tot de familie van de korthalsluiten. Ze heeft 4 metalen snaarparen wordt bespeeld met een plectrum.   
De eerste mandolines kwamen voor in het begin van de 17e eeuw en werden in kamermuziek-bezettingen gebruikt of als solo-instrument bij strijkorkesten.   
Componisten als Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven gebruikten het instrument in een aantal van hun composities en er bestaan veel composities gecomponeerd aan het Franse hof, door componisten als Gabriele Leone en Pietro Denis. 

In deze Franse tijd waren twee soorten mandolines in omloop: 
·        de zgn.Napolitaanse mandoline (die er uitzag zoals hierboven beschreven ) 
·        en de barokmandoline, een 6-korige mandoline met darmsnaren, die werden bespeeld met een veer van een grote vogel.   

De Napolitaanse mandoline kreeg vooral bekendheid in het begin van de 19e eeuw toen door middel van tremolo-techniek  ( het met een plectrum snel heen en weer gaan over een snarenpaar ) romantische symfonische werken werden gespeeld door in die tijd opgerichte mandoline orkesten.   

De barokmandoline heeft tot voor kort niet meer bestaan, tegenwoordig worden er echter weer instrumenten nagebouwd op grond van historische gegevens. Deze mandoline wordt dan voornamelijk gebruikt in de kamermuziek in combinatie met de barokgitaar of luit. 

De mandola  is vergelijkbaar met de mandoline maar een octaaf lager gestemd en is daarom ook groter. 

De gitaar is afkomstig uit Spanje. Antonio de Torres Jurado, een Spaanse gitaarbouwer, staat bekend als de vader van de moderne klassieke gitaar zoals we die nu kennen. Zijn innovatieve ideeën zijn door vele gitaarbouwers overgenomen. Ze zorgden voor een completere gitaar met een groter klankbereik. De gitaar die Antonia de Torres Jurado ontwierp is daarna niet veel meer aangepast. Daarom ogen deze gitaren nog steeds vrij modern. De gitaar is bespannen met zes nylonsnaren  en wordt bepeeld met de vingers, eventueel in combinatie met de vingernagels. 

Musica Mandolino ist ein Ensemble, das 2012 aus Freundschaft und Hingabe für die Mandoline von Moniek Op den Camp und Angelique Delnoij-Niesten gegründet wurde. Seitdem wurden viele Auftritte durchgeführt, einschließlich musikalischer Begleitung auf renommierten „Kunst- und Schlösser“-Messen. Im Laufe der Jahre hat das Duo erfolgreich an Wettbewerben teilgenommen. Nach einigen Jahren in dieser Formation erweiterte sich das Duo um die Gitarristin Aimée Roebroeks. Das Repertoire ist jetzt breiter und vielfältiger. Musica Mandoline trat bei den Schlosskonzerten in Bruchsal auf, im Parcours in Maastricht, wo der Sender L1 Filmaufnahmen machte, und bei Magic Maastricht, wo Musica Mandolino immer wieder ein gern gesehener Gast ist.

2022 besteht das Ensemble aus Angelique Delnoij-Niesten, Aimée Roebroeks und Leoniek Hermans. Das Repertoire reicht von Barock bis Moderne, wobei versucht wird, so viele Originalwerke wie möglich aufzuführen. Musik von Komponisten wie Mozart, Vivaldi, Beethoven und Calace ist regelmäßig in den Programmen zu hören.

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens