Nikki Pelaez & Arno Sijben

EXPOSITIE

t/m zondag 21 januari 2024

Entree vrij tijdens openingstijden
 vrijdag t/m zondag 13- 17 uur

EXPOSITIE Nikki Pelaez & arno sijben

Nikki Pelaez (Eindhoven 1969)

Nikki Pelaez is opgeleid als docent Culturele en Kunstzinnige Vorming en als autonoom beeldend kunstenaar.

In haar atelier in Maastricht werkt zij aan haar kunstwerken op papier, die zij met veel aandacht en precisie maakt.

Het zijn veelal portretten van jonge mensen, gecreëerd met verschillende technieken en materialen.

EXPOSITIE Nikki Pelaez & arno sijben

Haar werkwijze bestaat uit een combinatie van fotografie, tekenen en schilderen met materialen als gekleurde inkten, houtskool en pastelkrijt.

Doordat het proces met vele verschillende stapjes verloopt en zij nooit van te voren weet hoe een werk precies gaat worden, blijft het altijd spannend voor haar zelf en verheugt zij zich op iedere volgende stap.

Nikki hoopt toeschouwers te verleiden met mooie kleuren en zachte materialen. Tegelijkertijd wil zij met haar werk ook een beetje prikkelen, door stekelige beesten of vreemde vormen toe te voegen aan het portret. Ook morrelt zij graag aan het heersende schoonheidsideaal, bijvoorbeeld door de huid vlekkerig te schilderen, alsof de figuur een huid heeft met een vreemde structuur, bijna als een vis of een ander dier. “Ik hou ervan om te spelen met vertrouwdheid en vervreemding. Dat soort tegenstellingen vind ik boeiend. Aantrekken en afstoten, tederheid en hardheid, verbondenheid en eenzaamheid zijn thema’s die mij interesseren.”

Arno Sijben (Heerlen 1968)

Voor Arno Sijben is het schilderproces misschien wel belangrijker dan de inhoud. Zijn atelier is als het ware een laboratorium, waarin hij onderzoekt en experimenteert. Niet lukraak en in het wilde weg, maar goed doordacht en procesmatig. Zoals bij het maken van grafisch werk (Sijben studeerde ook af in de vrije grafiek) werkt hij fragmentarisch; laag over laag brengt hij voornamelijk acrylicbinder en vloeibare transparante acrylverf in combinatie met zeezout en olieverf op doek of papier. Vier materialen die hij zich gedurende de laatste jaren eigen heeft gemaakt. Het toeval is een goede vriend, en het oorspronkelijke idee of de begincompositie geen heilig doel. Alles om de beoogde sfeer te treffen. Een sfeer die de toeschouwer uitdaagt om vanuit zijn gevoel te kijken en geraakt te worden.

EXPOSITIE Nikki Pelaez & arno sijben

Om zijn werk toch een figuratieve, inhoudelijke lading te geven, laat Sijben zich inspireren door het bloemstilleven, het landschap en het romantisch verhaal. Het toont figuraties en stromingen die refereren naar de kunstgeschiedenis. In de schilderijen die vervolgens ontstaan, balanceert hij tussen figuratief en abstract, oftewel herkenbaar en mysterieus. Een dunne lijn waarin betekenis vloeibaar is, de leegte voelbaar en emoties van troost, tederheid en melancholie worden opgeroepen.

Arno Sijben (Heerlen, 1968) studeerde aan de Maastricht Institut of Art, autonomische vromgeving/kunsten. Na deze opleiding behaalde hij zijn bachelor Education in Fine Art and Design aan de Hoge School Zuyd Maastricht. Naast zijn kunstenaarschap geeft hij bij diverse instellingen les in het kunstonderwijs en is hij kunstcoördinator voor Zuyderland MC. Zijn werk is opgenomen in toonaangevende bedrijvenkunstcollecties zoals de DELA-Art collection, kunstcollectie Zuyderland, kunstuitleen Bonnefantenmuseum en de kunstcollectie Provinciehuis Limburg, en in diverse particuliere kunstcollecties.  Sijben exposeert in binnen- en buitenland. Hij werkt momenteel in Maastricht.

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens