PACCEKA STUDIO & MARIËLLE WINTGENS

Expositie

Zo 23 april t/m zo 4 juni

Vernissage zondag 23 april 15.00 uur

Entree vrij tijdens openingstijden

PACCEKA STUDIO & MARIËLLE WINTGENS expositie schilderijen & sculpturen

Gefascineerd door de spanning tussen kunst en design creëert PACCEKA studio tijdloze, esthetische werken die hun oorsprong vinden in jarenlange typografische experimenten. Door het laten samensmelten van letters en woorden is de leesbaarheid ervan verdwenen en heeft het plaats gemaakt voor abstracte vormen waarvan de betekenis niet prijs wordt gegeven.

Het keramisch werk van Mariëlle Wintgens kenmerkt zich door een organische en sensuele vormgeving geïnspireerd door natuurlijke ronde vormen en de sensualiteit van het menselijk lichaam. Door gebruik te maken van de pure klei zonder glazuur ontstaat een zacht aandoende neutrale ‘huid’ en vraagt het in de vorm om aangeraakt te worden. Een verrassende wisselwerking tussen de zintuigen ontstaat.

PACCEKA STUDIO & MARIËLLE WINTGENS expositie schilderijen & sculpturen

PACCEKA studio – schilderijen
Gefascineerd door de spanning tussen kunst en design creëert PACCEKA studio tijdloze, esthetische werken die hun oorsprong vinden in jarenlange typografische experimenten. Door het laten samensmelten van letters en woorden is de leesbaarheid ervan verdwenen en heeft het plaats gemaakt voor abstracte vormen waarvan de betekenis niet prijs wordt gegeven. Er ontstaat een unieke taal die de ruimte geeft aan eigen referenties en interpretatie.
De soms complexe, dan weer zeer minimalistische, zorgvuldig handgemaakte patronen, zijn een zoektocht naar elegantie en schoonheid en zijn overblijfselen van een meditatief proces dat gecombineerd wordt met een liefde voor traditioneel vakmanschap.

De maker die oorspronkelijk werd opgeleid tot fotograaf aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en de Koninklijke academie voor beeldende kunsten in Den Haag, maar beide niet afrondde, beschouwt zichzelf als autodidact en experimenteel kunstenaar, werkend in een ander medium en altijd op zoek naar nieuwe, unieke vormen. Vandaar ook het gebruik van de de naam PACCEKA; een boeddhistische monnik, die teruggetrokken leeft en zonder onderwijs toch een staat van (creatieve) verlichting heeft bereikt.

Als u de schoonheid erin herkent hoort u de natuur praten.
Meer info: https://www.paccekastudio.com

Mariëlle Wintgens (1968) KERAMISTE – SENSUELE SCULPTUREN
Het keramisch werk van Mariëlle Wintgens kenmerkt zich door een organische en sensuele vormgeving geïnspireerd door natuurlijke ronde vormen en de sensualiteit van het menselijk lichaam. Door gebruik te maken van de pure klei zonder glazuur ontstaat een zacht aandoende neutrale ‘huid’ en vraagt het in de vorm om aangeraakt te worden. Een verrassende wisselwerking tussen de zintuigen ontstaat. “Voel de harde koude klei, de zachte ronde vormen…langzaam wordt het materiaal warm door de aanraking. Je voelt en je bent één met de sculptuur”, aldus Wintgens.

Haar intieme, unieke sculpturen zijn met de hand opgebouwd in steengoed of aardewerk klei en tonen een groot maar beheerst innerlijk gevoelsleven. Door te werken in de opkneedtechniek (met rolletjes) is een vrije vormgeving mogelijk waarbij de plasticiteit van het materiaal meebepalend kan zijn voor uiteindelijke resultaat. Beheersing van de vorm is daarbij iedere keer weer een uitdaging!

Wintgens studeerde 3D-design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en is als keramiste afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie Amsterdam. Zij ontving in 1994 een Startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten en sindsdien werkt zij als zelfstandig kunstenaar en exposeert zij met haar keramiek in binnen- en buitenland.

Tijdens haar verblijf in Engeland (1998-2002) volgde Wintgens de opleiding Professional Development Diploma Ceramics in Watford en was zij als Artist-in-Residence en Art Technician verbonden aan Roundwood Park school in Harpenden.
In deze periode heeft zij zich verder verdiept in het materiaal klei en heeft zij haar eigen huidige vormentaal ontwikkeld.

In de Kopermolen exposeert zij (voor het eerst) samen met haar broer PACCEKA studio

Word vriend van
de kopermolen

Als eerste op de hoogte en extra voordeel vanaf € 30,- per jaar

Vrienden van de Kopermolen

Inschrijven voor
de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en het programma 1x per maand in je mailbox

De Kopermolen
Cittaslow

Vaals is een Cittaslow gemeente. De Kopermolen is één van de Cittaslow Genoten.

Cittaslow wandeling Historische grond met Wino Winkens